HjemArtiklerArveoppgjør

Arveoppgjør

Mange synes det er krevende å bli sittende med et arveoppgjør i en periode som ofte allerede kan være preget av sorg. Det er mange ulike begrep og dokumenter som man må forholde seg til. Etter hvert får man kanskje også et brev fra retten med en frist til å overta til privat skifte.

17.03.2025

Om prosessen

Man har i utgangspunktet to mulige veier for å løse et skifteoppgjør, enten et privat skifte eller offentlig skifte. Et offentlig skifte skjer via domstolene og gjerne da en advokat som blir oppnevnt til å håndtere dødsboet. Et offentlig skifte krever gjerne et betydelig forskudd og er dermed uaktuelt for mange allerede av den grunn. Videre så tar en slik prosess gjerne tid, og det kan oppstå skiftetvister som må løses i retten.

Dermed velger mange å gjennomføre et privat skifte. Man får etter avdødes død etter hvert et brev hvor arvingene gis en frist på 60 dager til å overta til privat skifte. Hvis det skal bli et privat skifte må en av arvingene overta avdødes forpliktelser.

På dette stadiet bør man i de fleste tilfeller gjøre nærmere undersøkelser. For det første kan man be om en formuesfullmakt fra tingretten for å få innsyn i arvelaterens formues- og gjeldsforhold. Videre er det ofte aktuelt å utstede et proklama slik at alle som mener å ha et krav mot avdøde må melde dette for å ikke miste kravet sitt. Verdt å merke seg er at proklamaet ikke gjelder krav som bygger på eiendomsrett, tilbakeholdsrett eller som har pant.

Etter at man har undersøkt avdødes formue og proklamafristen har gått ut kan privat skifte være aktuelt. Ved et privat skifte overtar man i utgangspunktet alle avdødes forpliktelser, slik at man bør være trygg på at det er nettoverdier før man sender inn til tingretten. Hvis det er lite verdier kan det aktuelle være å overta som en dødsbo med liten verdi (arveloven § 95) som har særlige regler og er mindre risikabelt.

Det er tilstrekkelig at en av arvingene overtar avdødes forpliktelser for at det skjer et privat skifte, men det er vel så vanlig at alle arvingene overtar i fellesskap.

Ved gjennomføring av det private skifte har man mange oppgaver. Lovgiver har satt opp en liste over hva som skal eller normalt bør gjøres i den nye arveloven § 119:

«a.Det skal skaffes oversikt over arvingene i boet og omfanget av den enkeltes arverett.

b.Det skal skaffes oversikt over arvelaterens eiendeler og forpliktelser.

c.Det skal sørges for at krav som eventuelt følger av arvelaterens gyldige testament, blir oppfylt, jf. § 124. Personer som ikke deltar i skiftebehandlingen, skal varsles om sine rettigheter i boet.

d.Boets eiendeler skal tas vare på. Eiendelene skal sikres, holdes i stand og eventuelt forsikres på en betryggende og sedvanemessig måte.

e.Det bør vurderes om det skal utstedes proklama hvis dette ikke allerede er gjort. Det skal utstedes proklama hvis en arving krever det etter § 121.

f.Arvelaterens løpende forpliktelser (for eksempel som følge av abonnementer, medlemskap eller avtaler om varer eller tjenester) bør avsluttes.

g.Det skal leveres skattemelding for inneværende år og for foregående år dersom denne ikke allerede er levert, slik at rett fastsetting av skatt kan legges til grunn for booppgjøret.

h.Boets og arvelaterens forpliktelser skal dekkes, eller det skal settes av midler til dette, jf. §§ 122 og 123. Boets utestående krav skal inndrives.

i.Det skal avklares om arvinger ønsker å overta eiendeler på skiftet eller om eiendelene skal selges, jf. §§ 104 til 115. Det skal gjennomføres salg av de eiendelene som skal selges.

j.Det bør settes opp et forslag til fordelingen av eiendelene i boet. Når arvingene har blitt enige om fordelingen, bør det settes opp et dokument som viser hvordan boet er fordelt, og som undertegnes av arvingene.

k.Eiendeler skal overføres til arvingene etter den fordelingen det er enighet om. Det bør sørges for omregistrering i offentlige registre. Ved overføring av fast eiendom bør det sørges for tinglysing.

l.Dokumentasjon som viser at kreditorene har fått dekning, bør oppbevares på en betryggende måte. Det bør føres en oversikt over de ut- og innbetalingene som er foretatt under skiftet.»

Bruke advokat?

Et alternativ til å gjøre opp boet selv eller å gå en advokat fullmakt til å håndtere boet på deres vegne. Dette kan være særlig aktuelt hvis man ikke har tid å håndtere dette selv, ettersom mange synes dette blir omfattende, eller at arvingene ønsker en mer nøytral person til å gjennomføre oppgjøret.

Kostnaden til advokat vil avhenge av flere forhold, men trenger heller ikke bli så høy hvis det er ryddige forhold. Man kan også bli enig om en fordeling hvor arvingene gjør noe av det praktiske selv.

Vi i Legal24 advokatfirma har erfaring ved gjennomføring av private skifter så ta kontakt med oss hvis du/dere vurderer å bruke advokat til dette. Dette gjelder enten dere har rabaterte priser hos oss gjennom en av våre samarbeidspartnere eller ikke, slik at vi kan komme med et tilbud til dere.

Få hjelp av en spesialist på arverett